BERITA KCS REDHA

Apa orang kata fasal KCS...apa pula kita kata fasal KCS...macam-macam orang kata...Thursday, June 2, 2011

SABAR-SABAR ...... Buat panduan adik-adik KCS

Catatan: Mohd Asri Redha

Selamat malam semua...Apa khabar? sudah beberapa hari aku berhenti menulis blog ini.. sibooook, kataakan....apa yang harus aku tuliskan malam ini? tak taulah - apa2 saja yang terlintas difikiran akan kugodam turun ke dalam blog ini.......Ya teringat satu ketika yang berlaku kat opis , bagus juga kalau aku godam buat cerita ...sekurang-kurangnya jadi pengajaran dan pelajaran pada diri ku ini.

Hari ini dalam sejarah.....sepanjang duduk bertugas kat pejabat tanah..Tanpa disangka-sangka peristiwa lama yang tidak mahu diulang berlaku, berlaku juga.   Dalam dok jaga-jaga cakap, jaga tingkah laku, jaga hubungan namun tercetus juga perkara diluar jangkaan. Kat Kubang Pasu dulu dah pernah berlaku kes seperti ini...

Isunya tidaklah besar sangat tapi begitulah manusia, kita tidak boleh samakan tahap kesabaran seseorang itu dengan orang lain...kadang-kadang masalah kecil sahaja tapi cetusan kemarahan yang timbul tidak dijangka.... Inilah yang berlaku padaku hari ini..

Masuknya ke bilik ku begitu mesra sekali dengan salam dan tanya khabar berita...isu dibangkitkan dan perbincangan bermula dengan isu fakta dan penafian... perbincangan melarut-larut dan sampai satu ketika pelanggan sudah hilang kesabaran dan ....'tooom'.....satu tumbukan padu dari tangan sasa pelanggan hinggap di meja ku.. terkejut berok aku... sabar ..sabar... masih lagi boleh bersabar.. Kalau meja itu cermin, sudah pecah berderai...satu opis kedengaran dengan suara tengking yang begitu tinggi yang boleh didengari dalam lingkungan 70 meter... berterpalah anak buah ke bilik.. nak tengok apa dah jadi pada diriku yang kerdil ini.....sudah terlengtangkah bos depa ni..tengking dan jerkah makin kuat.

'tooom'...satu lagi tumbukan atas meja tapi dilapisi oleh fail-fail yang tebal atas meja...yang ni lagi kuat... nasib baik ada fail kertas.. kalau tidak boleh luka tangan pelanggan kecewa ini...tak boleh jadi ni....tergenjak aku ke belakang.. sambil dok kerling belantan kat belakangku yang memang selalu tersedia ada...mana tau kut-kut dia 'toom' pula kat muka aku kes nanya ni.. aku cuma kerja dengan kerajaan aje.. takkan sampai nak gaduh-gaduh dengan orang..cuma aku kerja lebih saja sikit....dok periksa lebih teliti sikit ..itu aje.. itupun orang marah .. Ini semua kes kuari pasir la ni.....orang lain buat kerja tak macam tu pun.. relax aje... tak apa... dok kira apa orang lain.. kira diriku sudahlah..

Nampak keadaan makin gawat... nasib baik ada anak buah mai tolong sabar... tapi tahap kemarahannya tidak dapat dibendong lagi.. walaupun dibawa keluar pelanggan masih meninggi-ninggikana suara dengan cakap yang tidak sedap didengar apatah lagi diucapkan oleh seorang berumur yang ku rasa dah lebih 50-an umurnya...Semasa keluar sempat juga aku memberi salam padanya....namun salam sudah tidak berjawab lagi.. kemarahan terlalu tinggi.. maka keluarlah ia dengan hati yang duka lara dan kecewa..

Sebenarnya isunya mudah dan memang aku dah nak buat keputusan untuk menerima rayuannya...cuma kena periksa dan soal jawab dulu..bagi jelas dan ada fakta...sebab ini melibatkan kewangan dan tanggungjawab aku sebagai ketua...Sebab itu lepas kena maki dan marahpun oleh empunya diri aku masih berbaik sangka dengan pelanggan itu.. Sedikitpun tidak ada perasaan marah aku kepada pelanggan ini.... sedikitpun aku tidak meninggikan suara kepadanya kerana aku faham mungkin beliau tertekan dengan masalah-masalah lain lagi yang tidak kita ketahui. ..

Biarlah selantang mana suaranya, kemarahannya, keradangannya, kegeramannya, diriku tetap dengan falsafah ketenteraman dan berjiwa tenang...sepertimana kata Mahatma Gandhi sudah terlalu banyak keganasan makhluk dunia ini...buat apalah kita duduk bertambah lagi dalam keganasan dalam kancah yang menggeerikan ini......ehh..aku ni dah melalut-lalut ke mana ni...bercakap-cakap fasal ganas pula ni..kena patah balik nii....sebab itu lepas kena marahpun , aku tetap arahkan anak buahku bantu selesaikan masalahnya itu dengan segera....Insya Allah dalam beberapa hari lagi selesailah masalah dia itu...... Hidup ini terlalu pendek untuk kita habiskan rasa dan waktu dengan kemarahan dan keradangan..

Begitulah ceritanya.......adik-adikku ..kerja dimana saja pasti kita akan jumpa masalah-masalah seperti ini.. biasalah.. pandai-pandailah kita menggunakan akal dan budi kita untuk tangani masalah seperti ini.. Aku tetap tidak serik untuk bertugas didaerah-daerah kerana sudah biasa atau dah 'lali' dengan situasi dan karenah orang seperti ini. Kerja kita memberi kesejahteraan kepada rakyat dan pada masa yang sama tempat aku kerja ini adalah tempat untuk mencari sumber kewangan kepada kerajaan negeri...Maka aku buatlah apa yang patut buat.. Takkanlaah aku nak buat lebih kurang aje..atau 'halai balai' aje..Kerajaan bagi kita upah....tak gitu....kat sapa aku cakap ni..aku pun tak tau..saja nak luahkan rasa hati kat blog ini... mungkin nanti tua-tua bila baca boleh teringat balik apa yang telah aku buat masa bekerja.. Ok.....Aku berhenti disini dulu...makin lama dia dia jadi merapu....la ni kat radiopun ada lagu-lagu merapu.....

No comments:

Post a Comment